Casele de marcat cu jurnal electronic, obligatorii de la 1 noiembrie, aduc schimbari importante pentru companii, iar cei ce nu le-au inlocuit inca risca amenzi intre 8.000 si 10.000 lei sau chiar sistarea activitatii.
Cea mai importanta diferenta intre noile case de marcat cu jurnal electronic si vechiul model cu jurnal rola este legata de transmiterea informatiilor fiscale catre ANAF.
„Utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic trebuie sa transmita pana in data de 20 a fiecarei luni catre ANAF fisierele .xml ce contin raportul de vanzari pe luna precedenta. Aceste fisiere trebuie scoase din casa de marcat, puse pe un calculator, extras un fisier.pdf inteligent, semnat cu un certificat digital calificat si trimis catre ANAF prin formularul A4200. Aceasta procedura se realizeaza foarte usor la casele de marcat Daisy Tech, fie utilizand un suport de stocare extern, fie prin intermediul computerului sau chiar al telefonului mobil, in functie de modelul de casa de marcat ales. ” spune Florin Bajan, director general Zeus Service, distribuitor unic Daisy Tech in Romania
Pentru ca descarcarea fisierelor sa decurga fara probleme, este important ca producatorul caselor de marcat sa foloseasca tehnologia de ultima ora pentru configurarea dispozitivelor.
„Cele 4 modele de case de marcat pe care le avem pe piata romaneasca au design inovativ, o interfata foarte prietenoasa, cu multe caracteristici tehnice care salveaza timpul utilizatorilor si optiuni variate de comunicare online cum ar fi wi-fi, bluetooth, gprs” spune Lyubomir Gerasimov, director general Daisy Tech.
Portabilitatea caselor de marcat este un alt atribut important, iar acumulatorul incorporat la toate modele de case de marcat Daisy Tech le face potrivite pentru orice fel de activitate, asigurand functionarea lor chiar si in cazul unei probleme legate alimentarea cu energie electrica.
Existenta jurnalului electronic aduce pentru comercianti o reducere de costuri alocate pentru consumabile, dar si pentru spatiu. Daca la vechiul model de case de marcat, legea prevedea obligativitatea pastrarii rolelor jurnal timp de doi ani, stocarea rapoartelor zilnice de vanzari pe cardul SD, acum spatiul destinat depozitarii rolelor poate fi folosit pentru dezvoltarea afacerii.
Noile case de marcat cu jurnal electronic au ca scop reducerea evaziunii fiscale si cresterea transparentei activitatii economice a firmelor in raport cu clientii.