Casele de marcat cu jurnal electronic, cat de sigure sunt
Apariții media

Casele de marcat cu jurnal electronic, cat de sigure sunt

Noile case de marcat cu jurnal electronic, obligatorii din noiembrie 2018 pentru toate companiile care comercializeaza bunuri sau servicii cu amanuntul catre populatie, au numeroase avantaje pentru contribuabil, cum sunt acumulatorul integrat, bluetooth, gprs si wi-fi, facând posibila transmiterea electronica a informatiilor fiscale catre ANAF. Tocmai aceste facilitati nasc intrebari in rândul mediului antreprenorial referitor la potentialele riscuri cibernetice, cum ar fi scurgerea de informatii sau interventia neautorizata a tertilor asupra acestora.

Producatorii dau asigurari, insa, ca tehnologia de top pe care o utilizeaza pentru configurarea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic nu permite nici un fel de frauda de acest tip.

”Casele de marcat Daisy Tech sunt insotite de un certificat digital, solicitat de ANAF, PKCS 7, ce asigura un nivel de securitate foarte inalt. Astfel, chiar daca toate cele 4 modele de case de marcat pe care le comercializam in România au in dotarea standard numeroase elemente de conectivitate, nu se poate vorbi de nici un fel de risc de securitate”, spune Lyubomir Gerasimov, director general Daisy Tech.

In plus, informatia din casele de marcat este criptata, iar pentru decriptare exista doua chei – una publica si una privata. Cea publica se gaseste pe casa de marcat, iar cea privata se afla la ANAF. Astfel , orice tentativa de interventie asupra informatiilor fiscale poate fi observata cu usurinta.

”Informatiile de la contribuabili se gasesc intr-un fisier de tip Notepad, iar daca o persoana din exterior ar incerca sa faca orice modificare, continutul nu mai apare criptat odata ajuns la ANAF, iar functionarii semnaleaza imediat ca este o problema, spune Florin Bajan, director general Zeus Service, distribuitor in România al caselor de marcat Daisy Tech.

Una dintre conditiile ca o casa de marcat cu jurnal electronic sa functioneze impecabil este ca tehnicianul care efectueaza programarea casei de marcat sa fie bine pregatit, iar dispozitivul sa fie corespunzator programat.

„Casele de marcat Daisy au la baza tehnologie de ultima generatie, ceea ce face ca programarea sa fie foarte usor de facut. Modelele Compact S si M au incorporat un acumulator LI-Ion de 3.7 V la 2000 de mAh, care confera autonomie sporita, precum si wi-fi, bluetooth si gprs, iar pretul este cel mai mic de pe piata, spune Florin Bajan, director general Zeus Service, distribuitor in România al caselor de marcat Daisy Tech.

Astfel, daca achizitia si utilizarea noii case de marcat se face urmând sfatul specialistilor, nu se poate vorbi de riscuri de securitate, iar noul mod de transmitere a datelor va economisi timpul si banii contribuabililor.

Articole asemanatoare