ANAF anunță amenzi pentru firmele cu case de marcat vechi
Noutăți

ANAF anunță amenzi pentru firmele cu case de marcat vechi

Inspectorii ANAF au anunțat ample acțiuni de control la agenții economici pentru a verifica modul în care au fost implementate noile case de marcat cu jurnal electronic. Acestea sunt obligatorii din toamna anului trecut  pentru toate firmele care comercializează bunuri și servicii cu amănuntul către populație.

Deși legea a intrat în vigoare de câteva luni,  până în acest moment doar jumătate din numărul total de case de marcat ce trebuie înlocuite au fost puse în funcțiune la contribuabili.

Pentru că aplicarea noilor reglementări a fost amânată de mai multe ori, numeroase  firme nu s-au grăbit să intre în legalitate, cererea de dispozitive fiscale cu jurnal electronic înregistrând un declin semnificativ în perioada decembrie – februarie, potrivit datelor ANAF.

„În perioada septembrie – noiembrie,  am înregistrat vânzări de zece ori mai mari față de o perioadă obișnuită, datorită termenelor de înlocuire specificate de lege. Din decembrie, însă  interesul contribuabililor a scăzut treptat, o mare parte dintre aceștia interpretând perioada de grație acordată de ANAF ca pe o garanție împotriva amenzilor” a spus Florin Băjan, director general Zeus Service, distribuitor unic al caselor Daisy Tech în România.

Comparativ cu luna ianuarie, în februarie ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scăzut cu 30%, iar cel de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a fost mai mic cu 11%, deși distribuitorii au stocuri suficiente, potrivit datelor ANAF.

Lipsa caselor de marcat cu jurnal electronic, sancționată cu amenzi între 8.000 – 10.000 lei.

Dacă la finalul anului trecut  mai existau anumite modele de case de marcat pentru activități specifice, cum ar fi taximetria, retailul, schimbul valutar, comerț cu carburanți, care încă așteptau avizele ICI București, în acest moment există 87 de tipuri de dispozitive avizate și autorizate de Ministerul Finanțelor Publice.

„Noi am avut primul model de casă de marcat avizată încă de la finalul lunii mai 2018, iar în acest moment avem 4 tipuri diferite de case de marcat aprobate de ANAF, pe care le oferim la cel mai bun preț de pe piață. Este vorba de modelele Perfect M, Compact M, Compact S și eXpert SX. Toate sunt dotate cu o interfață foarte prietenoasă, design inovativ și funcționalități de top: wi-fi, bluetooth, GPRS. Exportul fișierelor .xml este foarte ușor de făcut, fie utilizând un suport de stocare extern, fie prin intermediul computerului sau chiar al telefonului mobil”, spune Lyubomir Gerasimov, CEO Daisy Tech.

Dacă în urma inspecției, reprezentanții ANAF constată absența modelului nou de casă de marcat cu jurnal electronic, aceștia vor impune un termen scurt de intrare în legalitate, potrivit legii prevenției. Controlul se va relua la 10 zile după expirarea acestui răgaz, iar în cazul în care nu au fost respectate cerințele inițiale, se vor aplica amenzile prevăzute de lege, între 8.000 și 10.000 lei.

Articole asemanatoare